Wykonanie
Bardzo lubię
makarony z sosami warzywnymi i przygotowuję je bardzo często.Jest to dla mnie najlepszy sposób na szybkie danie i zdrowe połączenie składników.
Makarony mogą
mieć różne kształty, a na sosy nadają się prawie wszystkie warzywa.Tym razem przygotowałam
makaron z sosem
porowo-
śmietankowym , a całe danie uzupełniłam ozdobnym
brokułem, który w Italii nazywa się cavolo romano lub broccolo romanesco.A tak szczerze , to nie wiem,czy jest to
brokuł,czy.....
kalafior...?.
C avolo-broccolo romanesco lub romano
Składniki : /2 porcje/200 g
makaronu kółeczka /ruote/1 mały
por1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek100 ml
śmietany do gotowania /użyłam sojowej/
sól i
pieprz do smakuorazkilka różyczek brokuła/użyłam broccolo romano/liście
pora i cienkie plastry
marchewki do dekoracjiWykonanie:
Brokuły umyć, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie /można na parze/.Warzywo powinno być miekkie, ale jędrne. Nastawić
wodę na
makaron i ugotować w/g zaleceń producenta. W międzyczasie pokroić cienko dokładnie umyty
por. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić krążki
pora ,
czosnek i dusić kilka minut. Dodać
śmietanę, zagotować /bardzo krótko/, doprawić do smaku
solą , zdjąć z ognia, przelać do wysokiego naczynia i zmiksować. Powstały sos wlać z powrotem na patelnię i podgrzać. Ugotowany, odcedzony
makaron wsypać do sosu, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułożyć różyczki
brokuła, ozdobić świeżym
porem , cieniutkimi paseczkami
marchewki i doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.