Wykonanie
Dzisiaj stawiam przed
Wami propozycję obiadową. Przepis zaciągnięty z Muzycznej Kuchni Macieja Dzięcioła, uczestnika I edycji Masterchef'a. Poddany małym redukcjom, które są spowodowane wieczną pustką w portfelu studenta. Jest to spaghetti z sosem
śmietanowo-
porowym z dodatkiem zielonej
pietruszki. Idealne danie np. na piątek, czy dla tych, co za
mięsem nie przepadają :).
Składniki:- 2 ząbki
czosnku; 0,20 zł- pół cienkiego
pora; 1,50 zł- 100 g
makaronu spaghetti; 0,50 zł-
śmietana ( ja użyłam 12 %, w przepisie była kremówka); 1,30 zł- łyżka
oliwy- zielona
pietruszka do smaku-
sól,
pieprzCzas przygotowania: 20 min.Koszt: ok. 4 zł1. Przed zabraniem się za sos warto postawić
wodę na
makaron. Jak zawsze
sól , al dente, te sprawy :)
2.
Czosnek siekamy w drobna kosteczkę lub przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną
oliwą.
3.
Pora kroimy na pół, jedną z połówek znowu na pół i siekamy w poprzek na cienkie paseczki. Dorzucamy na patelnię.
4.
Por i
czosnek smażymy aż do miękkości. Po czym dodajemy ok. 3 łyżki
śmietany.
5. Na koniec doprawiamy porządnie
solą i
pieprzem. Jeśli ktoś lubi, to dodajemy również posiekaną, zieloną
pietruszkę.
5. Ugotowany
makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy i podajemy.
Smacznego !