Wykonanie
PRZEPIS AUTORSKIDzisiaj piątek – czyli dla większości osób – tradycyjny dzień na bezmięsny obiad. Jak byłam mała właśnie w ten dzień królowała u mnie
ryba! Ale nie – ja przygotowałam coś innego – tym razem będzie to
makaron z bezmięsnym sosem.Składniki na 4 osoby:200 g
makaronu farfalle500 g
pieczarek2 jasne części
porałyżka
kaparówmała
śmietana 10%100 g
sera żółtegosól,
pieprzoliwa z oliwekPieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy je na pół, a następnie w plasterki.
Pory dokładnie płuczemy i kroimy w poprzek. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki
oliwy i smażymy
pieczarki. Po 10 minutach dodajemy
pora (chcemy aby zachował swój soczyście zielony kolor i pozostał chrupiący).
Na samym końcu dodajemy
kapary i zaprawiamy
śmietaną. Doprawiamy
pieprzem i
solą.
Sos jest gotowy.
Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu mieszamy z sosem i rozkładamy do miseczek. Każdą porcję posypujemy tartym
żółtym serem.
Przepis dołączam do akcji Viva la pasta!2