Wykonanie
Schabowe w różnych wersjach to ulubione dania domowników.
Pieczarki bardzo lubię a do
schabu mi pasują. Toteż robię często kotlety nadziewane
pieczarkami, czasem z dodatkiem
żółtego sera. Takie kotlety są pyszne i soczyste. Podają przepis:kilka kotletów
schabowychkilka plastrów
sera żółtego20 dkg uduszonych
pieczarekjajko,
bułka tartasól,
pieprz,
majeranekKotlety rozbijamy dość cienko.
Pieczarki dusimy na
oleju, doprawiamy
solą i
pieprzem. Kotlety solimy, posypujemy
pieprzem i
majerankiem. Największe rolujemy : kładzemy na nie plaster
żółtego sera, płasko rozłożone
pieczarki, zwijamy w rulonik. Obtaczamy w roztrzepanym
jajku i
tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym
oleju , najpierw połączeniem do dołu – wtedy nie trzeba spinać. Smażymy kilka minut z każdej strony.Mniejsze kotlety nadziewamy
pieczarkami, kładąc
pieczarki na jednej połowie. Składamy je, panierujemy w
jajku i
bułce i smażymy, trochę dłużej, niż zwykłe kotlety.Mam jeszcze jeden sposób na
schab z
pieczarkami i
serem. Na usmażone, nie panierowane kotlety kładziemy uduszone
pieczarki i posypujemy tartym
serem. Zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówce. Też pyszne.Smacznego!