Wykonanie
Przepisów dla studentów ciąg dalszy. Ten może trochę bardziej „wymagający” niż inne, ponieważ trzeba zetrzeć
ser i
pieczarki :P Mnie bardzo przypadły do gustu, może dlatego, że lubię
pieczarki pod każdą postacią. Dodatkowo ciekawego smaczku nabrały dzięki wędzonemu serowi. Polecam, bo przepis dość łatwy i szybki, a kotleciki wychodzą naprawdę pyszne.Składniki na 6 kotletów:10 sporych
pieczarek5-10 dag
sera żółtego (u mnie wędzony – Rolada ustrzycka)
bułka tarta1
jajkosól,
pieprzPieczarki umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, podsmażyć do momentu aż puszczą
wodę i odparują. Przestudzić.
Ser również zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do
pieczarek razem z
jajkiem i
bułką tartą (w ilości takiej, żeby dalo się formować kotlety). Doprawić
solą i
pieprzem, formować kotleciki, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na
oleju na złoty kolor.
Ewka