Wykonanie
Czasami zamiast lepić pierogi, robię jeden duży pieróg
drożdżowy w keksówce. Pracy mniej, a efekt równie smaczny. Tym razem jako nadzienie wykorzystałam ugotowane
mięso z zupy i duszone
pieczarki.Ponieważ pieróg formą i rodzajem ciasta przypomina chlebek, dołączam go do akcji „Domowe
pieczywo w godzinę”.ok. 400 g
mąki25 g
drożdżyłyżeczka
cukrupół łyżeczki
soli1
jajko3 łyżki
olejuszklanka letniej
wodyok. 30 dkg
mięsa ugotowanego w zupie ( drobiowe i wieprzowe)ok. 20 dkg duszonych
pieczarekcebulasól,
pieprz,
majeranek,
tymianekDo
drożdży dodałam łyżeczkę
cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej
wody, rozmieszałam i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut.Do miski wsypałam
mąkę, posoliłam, w to wlałam rozczyn, resztę
wody,
jajko,
olej. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości, na około pół godziny.
Cebulę pokroiłam i zeszkliłam na
oleju ,
potem wystudziłam .
Mięso zmiksowałam i dodałam do
cebuli razem z odcedzonymi
pieczarkami. Doprawiłam
solą,
pieprzem i
ziołami.Przełożyłam większą część ciasta do natłuszczonej keksówki, położyłam na nim farsz i przykryłam resztą ciasta ( dobrze się rozprowadza, nie trzeba wałkować) . Postawiłam formę w ciepłym miejscu, żeby wszystko podrosło, tak z 5 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.Wystudziłam nieco na mokrej ściereczce, żeby łatwiej wyjąć. Gorący kroił się z trudem, reszta , która zdążyła ostygnąć – już bez problemu.Zjedliśmy go z czerwonym barszczykiem ugotowanym na
mięsie i
sałatką na bazie pekinki. Był to bardzo pyszny obiad.Smacznego !