Wykonanie
Składniki na krucho-
drożdżowe ciasto:150 g
mąki70 g bardzo gęstej
śmietany 18%20 g
drożdży1 łyżka
wody1
jajko1
żółtko1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczka
soliSkładniki na nadzienie:100 g
kaszy gryczanej500 g
pieczarek1
cebula20 g
olejujajkosól,
pieprz,
majeranek (do smaku)Wykonanie ciasta:W kubku mieszamy
drożdże,
cukier i
wodę. Do miski dajemy pozostałe składniki i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone
drożdże i wyrabiamy ciasto. Czas wyrabiania ok. 5 min. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę
śmietany.Wykonanie farszu:
Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Obieramy
pieczarki i
cebulę. Kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy
cebulę. Kiedy
cebula lekko zmięknie dodajemy
pieczarki. Podsmażamy do czasu aż odparuje
woda.Pod koniec dosypujemy
sól,
pieprz i
majeranek.
Pieczarki z
cebulą pozostawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy
kaszę gryczaną, doprawiamy jeszcze do smaku. Można dodatkowo dać 2 łyżki pokrojonej świeżej
natki pietruszki. Mieszamy.Dodajemy
jajko i ponownie mieszamy.Wykonanie pasztecików:Ciasto wałkujemy na prostokąt. Dzielimy na 2 części. Na każdą część wzdłuż szerszego
boku nakładamy farsz. Zwijamy ciasto w rulon. Z rulonu wycinamy paszteciki.Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki umieszczamy na blasze.Paszteciki smarujemy
białkiem rozmieszanym z 1 łyżką
mleka (
białko zostało nam z ciasta). Posypujemy
sezamem.Paszteciki wkładamy bez wyrastania do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia się pasztecików ok. 15 min.