ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na krucho-drożdżowe ciasto:
150 g mąki
70 g bardzo gęstej śmietany 18%
20 g drożdży
1 łyżka wody
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
500 g pieczarek
1 cebula
20 g oleju
jajko
sól, pieprz, majeranek (do smaku)
Wykonanie ciasta:
W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do miski dajemy pozostałe składniki i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Czas wyrabiania ok. 5 min. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany.
Wykonanie farszu:
Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Obieramy pieczarki i cebulę. Kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula lekko zmięknie dodajemy pieczarki. Podsmażamy do czasu aż odparuje woda.
Pod koniec dosypujemy sól, pieprz i majeranek. Pieczarki z cebulą pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie dodajemy kaszę gryczaną, doprawiamy jeszcze do smaku. Można dodatkowo dać 2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki. Mieszamy.
Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Wykonanie pasztecików:
Ciasto wałkujemy na prostokąt. Dzielimy na 2 części. Na każdą część wzdłuż szerszego boku nakładamy farsz. Zwijamy ciasto w rulon. Z rulonu wycinamy paszteciki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki umieszczamy na blasze.
Paszteciki smarujemy białkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka (białko zostało nam z ciasta). Posypujemy sezamem.
Paszteciki wkładamy bez wyrastania do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia się pasztecików ok. 15 min.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/paszteciki-z-kasza-gryczana-i-pieczarkami