Wykonanie
4
filety z kurczaka0k. 20 dkg
pieczarekcebula,
olej do duszenia i smażenia
sól,
pieprz,
majeranekjajko i
tarta bułka do panierowania.Najpierw dusimy na
oleju pokrojone na plasterki
pieczarki, z drobno pokrojoną
cebulką. Możemy je odparować, ale jeśli jest ich więcej, to można wraz z
wywarem wykorzystać następnego dnia – do zupy pieczarkowej, którą ja zrobiłam na reszcie niedzielnego rosołu.Ale wróćmy do kotletów :
mięso po opłukaniu rozbijamy , solimy, doprawiamy
pieprzem i
majerankiem. Na połowę rozłożonego kotleta nakładamy odsączone
pieczarki, doprawione uprzednio według gustu – u mnie
solą i
pieprzem. Składamy kotlety na pół, zakrywając nadzienie, jak pierogi.Można je usmażyć bez niczego, na przykład na patelni grillowej. Można obtoczyć je w samym rozbełtanym
jajku. Ja dodałam jeszcze panierkę w postaci
tartej bułki, bo całe lato jedliśmy dietetyczne kotlety a czasem można trochę zaszaleć… Obtoczone w
jajku i
bułce, usmażyłam na
oleju po kilka minut z każdej strony, aż widelec wchodził w nie bez
oporu.
Pieczarki fajnie sie komponują z kurzym
mięsem i kotlety są bardzo smaczne- na przykład z ziemniaczkami z
masłem i
koperkiem oraz surówką. Smacznego !