Wykonanie
Groszkowe pesto to moje kolejne ulubione pesto . Czy ja w ogóle czegoś nie lubię? Naprawdę nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Kocham jedzenie w każdej postaci, nie jestem malkontentem, nie wybrzydzam, próbuję, testuję i układam przepisy według uznania i smaku. Czy to będzie wystawny obiad czy też prosta kanapka na śniadanie musi to być przepis smaczny i łatwy w wykonaniu, aczkolwiek niecodzienny, wywołujący zainteresowanie i natychmiastowe uczucie pragnienia.Kanapka z
groszkowym pesto i
fetą pewnie trudno znaleźć w
mlecznym barze czy pobliskiej kafeterii. Szkoda bo to bardzo smaczna kanapka, tania i pożywna, która natychmiast przykuwa spojrzenie i wręcz przemawia “zjedz mnie”. Bardzo lubię takie naturalnie kolorowe cuda, które na dodatek można zjeść ze smakiem.
Chleb do kanapki to oczywiście
chleb z mojego wypieku. Użyłam tutaj
chleb tostowy, ale to oczywiście kwestia wyboru.Składniki: na 5 kanapek150 g mrożonego
groszkukilka łodyg świeżej
bazylii2 ząbki
czosnku2 łyżki utartego
parmezanu3 łyżki dobrej
oliwysól do smaku5 kromek
chleba100 g pokruszonej
fetyczarny pieprz do posypaniaskórka otarta z połowy
cytryny½
czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
Opiecz kromki
chleba w tosterze lub na patelni z rozgrzanym
olejem lub
oliwą. Każdą kromkę posyp obficie pokruszoną
fetą, następnie drobno posiekaną
cebulką. Na wierzchu kanapki ułóż
groszkowe pesto. Posyp kanapkę
czarnym pieprzem grubo zmielonym i otartą
skórką z cytryny.Polecane przepisyTosty z pesto i
cheddarSałatka z
kurczaka i
awokadoWegańskie zielone burgeryCroque madame czyli śniadanie po francusku
Chlebki z
jarmużem