Wykonanie
Dzień dobry Śpiochy! Witam Was uśmiechem od ucha do ucha w ten cudowny, ciepły,
słoneczny dzień:) Energia mnie dzisiaj wyjątkowo rozpiera, więc nie
będę się zagłębiać w długi wstęp tylko przejdę od razu do rzeczy, a
potem zabieram się za szukanie inspiracji na dekoracje świątecznego stołu.Znacie jarmuż? Lubicie? Moja z nim znajomość, rozpoczęła się całkiem niedawno od chrupiących, lekko goryczkowych
chipsów, po których całe mieszkanie pachniało hmmm... niezbyt fajną
kapustą;), ale smak mnie zachwycił, więc robiłam je kilka
razy pod rząd:)
Potem przyszła kolej na zdrowe, zielone koktajle
pite codziennie rano, a obecnie na "tapecie" jest pesto z tejże właśnie rośliny. Z
makaronem, z
kurczakiem, na grzance i tak w kółko;) Jest pyszne! Musicie mi wierzyć na słowo i koniecznie je sobie ukręcić. Od razu dużo na zapas, żeby nie zabrakło;) Buzi:*
Składniki:70 g liści
jarmużu bez twardych łodyg70 g pestek
słonecznika30 g
parmezanuszklanka dobrej jakości
oliwyspory ząbek
czosnkusok z połowy
cytrynysól do smakuPrzygotowanie:
Jarmuż umyj i osusz a następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku
solą. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj więcej
oliwy i w razie potrzeby
soku z cytryny. Możesz przechowywać je w lodówce w szczelnie zamykanym słoiku z warstwą
oliwy na wierzchu aby powietrze się do pesto nie dostawało. Wtedy postoi dłużej. U mnie cały słoik znikną w ciągu tygodnia;)