ßßß Cookit - przepis na Kotlety mięsno - kalafiorowe

Kotlety mięsno - kalafiorowe

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym.
SKŁADNIKI:
80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane)
1 kalafior
3 jajka
2 łyżki kaszy mannej
sol, pieprz do smaku
opcjonalnie bułka tarta
Na sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
pół pęczka koperku
odrobina soli , pieprzu
ząbek czosnku ( jeśli lubimy)
WYKONANIE:
Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy.
Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem.
dodajemy do mięsa.
Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę.
Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym.
Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry ok. 10 min.
W międzyczasie przegotowujemy sos jogurtowy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu.
Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/09/kotlety-miesno-kalafiorowe.html