Wykonanie
Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię
kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia
kalafiora z
mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że smakują doskonale. Podane z
sosem jogurtowo koperkowym.
SKŁADNIKI:80 dag
mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane)1
kalafior3
jajka2 łyżki
kaszy mannejsol,
pieprz do smakuopcjonalnie
bułka tartaNa sos:5 łyżek
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezupół pęczka
koperkuodrobina
soli ,
pieprzuząbek
czosnku ( jeśli lubimy)WYKONANIE:
Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy.
Mięso wkładamy do miski.
Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do
ziemniaków lub blenderem.dodajemy do
mięsa.
Dodajemy
jajka,
kaszę ,
sól ,
pieprz i wyrabiamy masę.
Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym.
Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w
tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym
oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry ok. 10 min.W międzyczasie przegotowujemy
sos jogurtowy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Koperek siekamy drobno i dodajemy do sosu.Kotleciki smażone lub pieczone podajemy z
sosem jogurtowym ziemniakami lub innymi dodatkami.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.