Wykonanie
Lubicie jajka? A lubicie kalafior? Jeśli tak, to mam coś pysznego! Przepis prosto od Teściowej. Te kotleciki kojarzą mi się z latem. Bardzo je lubię. Są dość syte, podane z młodymi
ziemniakami będą idealnym daniem obiadowym. Z podanej porcji wychodzi około 10 sztuk.SKŁADNIKIjeden niewielki
kalafior3
jajka ugotowane na twardo3
jajka surowepół pęczka
koperku1,5 łyżki
kaszy mannej3-4 łyżki
bułki tartejsólpieprzolej do smażeniaWYKONANIE
Kalafior gotujemy al dente. Rozdrabniamy widelcem.Ugotowane
jajka ścieramy na tarce jarzynowej, lub kroimy w drobną kostkę.
Koperek drobno siekamy.
Kalafior, gotowane
jaja i
koper umieszczamy w jednej misce. Dodajemy surowe
jajka,
sól,
pieprz,
kaszę i
bułkę. Mieszamy wszystko razem, bardzo dokładnie. Najlepiej ręką. Jeśli masa będzie zbyt rzadka by ulepić z niej kotlety dodać należy jeszcze trochę
bułki tartej.Uformowane kotlety lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na
oleju.Wykładamy na papier kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy lekko przestygnięte.