Wykonanie
Po krótkiej nieobecności wracam z propozycją... nieco odmiennych kotletów. Zdrowe i pyszne, są wspaniałą propozycją na obiad.
Jadłam je przez cały tydzień i szczerze mówiąc nawet mi się nie znudziły. Przepis znaleziony w 'Chwili dla Ciebie'.Składniki-
kalafior-2/3 szklanki
kaszy manny-1 i 2/3 szkl.
mleka-3
jajka-
bułka tarta-
olej do smażenia-
sól i
pieprzPrzygotowanie
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować kilka minut. Odcedzić, ostudzić, pokroić na małe kawałeczki.Kilka łyżek
mleka odlać, wymieszać z
kaszą manną. Pozostałe
mleko mocno podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, dolewać
kaszkę, cały czas mieszając. Gotować chwilę na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywno. Do
kaszy dodać
kalafior i
żółtka, wymieszać. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać ubite
białka, delikatnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć w
bułce tartej.
Olej rozgrzać na patelni, usmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu.
Smacznego! ;)