Wykonanie
Dziś miał być inny post,z
makaronem,ale ponieważ spaghetti było niedawno,zdecydowałam się na mała zmianę.
Sałatka kalafiorowa najlepsza jaką dotychczas jedliśmy z dodatkiem tegoż warzywa.Miano,jakie nadał jej mój M."niebo w gębie"sprawdza się w 100 %.
Sałatka dobra saute,ale także doskonale sprawdza się z drobiem i to właśnie ona była dodatkiem do
kurczaka .
źródło (klik)z moimi niewielkimi zmianami1 średni
kalafior3 - 4 średnie
ogórki kiszonesporo świeżego
koperku1
cebulka2-3 ząbki
czosnku(2 wystarczą jeśli są spore,
czosnek nie powinien zagłuszać smakiem reszty składników)
majonez +
jogurt naturalny 1:1
sól i
pieprz do smaku
Kalafiora oczyszczam,dzielę na malutkie różyczki i gotuję na parze al dente.
Ogórki i
cebulkę kroję w kostkę,
koperek drobno siekam,
czosnek przeciskam przez praskę.Wszystkie składniki oraz ostudzonego
kalafiora mieszam w misce,doprawiam
solą i
pieprzem do smaku,łączę z
majonezem z
jogurtem i
sałatka gotowa.Koniecznie trzeba ją dobrze schłodzić przed podaniem,żeby smaki się przegryzły.Smacznego!!!