ßßß Cookit - przepis na Kotlety kalafiorowe z curry

Kotlety kalafiorowe z curry

nazwa

Wykonanie

Kolejna moja inspiracja blogiem Poezja smaku (klik). Zachęcam Was, aby chociaż w wakacje, gdy świeżych i niedrogich warzyw mamy naprawdę pod dostatkiem, zastępować mięso jak najczęściej wegetariańskimi potrawami. Jak chociażby te kotlety. Serwowałam je z młodymi ziemniakami i tą sałatą (tutaj link). Myślę, że jeszcze lepsze byłyby z ryżem.
Składniki - kotlety:
niewielki kalafior
2 jajka surowe i 1 na twardo
5 łyżek mąki
łyżka bułki tartej
curry, chili, sól,
pół pęczka pietruszka
olej
Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję na miękko w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, rozgniatam go w misce niezbyt drobno, dodaję jajka surowe, starte na tarce ugotowane jajko, mąkę, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Curry możecie nie żałować, ma być aromatycznie i pikantnie.Ciasto na kotlety powinno być na tyle zwarte, by się nie "lało". Łyżką nakładam masę na rozgrzany olej i smażę na rumiano z dwóch stron.
Do kotlecików przygotowałam dip czosnkowo - koperkowy.
Składniki - dip:
2 łyżki majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
pół pęczka koperku
ząbek czosnku
sól, pieprz
Koperek siekam drobno, wrzucam do miseczki, dodaję jogurt z majonezem, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiam. Mieszam. Kotleciki polewam sosem.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/06/kotlety-kalafiorowe-z-curry.html