ßßß Cookit - przepis na Hreczniaki i sos pieczarkowy

Hreczniaki i sos pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Hrecz­niaki (hreczki) to nie­wy­szu­kana potrawa mająca korze­nie w kuchni regio­nal­nej Kre­sów Wschod­nich. Są to kotlety z kaszy gry­cza­nej — zwa­nej hreczką (po ukra­iń­sku: гречка, po bia­ło­ru­sku: грэчка) — z twa­ro­giem lub nie­kiedy z mię­sem wie­przo­wym. W tym prze­pi­sie wer­sja wege.
Naj­waż­niej­szą zaletą hrecz­nia­ków jest nie­by­wała pro­stota wyko­na­nia, tudzież pożyw­ność. Kotlety z kaszy gry­cza­nej z serem sycą na długo i dostar­czają cen­nych skład­ni­ków odżyw­czych. Ponadto hrecz­niaki posia­dają dość spe­cy­ficzny aro­mat i smak, które rewe­la­cyj­nie pod­kre­śla sos pie­czar­kowy.
Składniki na hreczniaki
200 g kaszy gry­cza­nej,
200–300 g twa­rogu (rewe­la­cyjny będzie taki świeży, wiej­ski, z pobli­skiego targu),
2 jajka kurze,
1 czu­bata łyżka mąki pszen­nej,
1 czu­bata łyżka mąki ziem­nia­cza­nej,
warzywko oraz świeżo mie­lony pieprz,
bułka tarta (do panie­ro­wa­nia),
olej rze­pa­kowy (do sma­że­nia).
Składniki na sos pieczarkowy
1 duża cebula,
250 g pie­cza­rek,
1–2 łyżki śmie­tany 18%,
1 czu­bata łyżka mąki pszen­nej 650,
sól mor­ska lub warzywko oraz świeżo mie­lony pieprz,
cukier trzci­nowy,
przy­prawa do zup “maggi”,
1 kon­kretna łyżka sto­łowa masła,
olej rze­pa­kowy.
Robimy kotlety z kaszy gryczanej — hreczniaki
Kaszę gry­czaną zale­wamy dwu­krot­nie więk­szą ilo­ścią wody, przy­pra­wiamy połową łyżeczki warzywka i gotu­jemy do mięk­ko­ści na wol­nym ogniu. Ja aku­rat mia­łem kaszę łamaną, któ­rej goto­wa­nie zaj­muje ok. 7 min. od włą­cze­nia pal­nika. Kasza powinna wpić cały płyn. Zosta­wiamy do prze­sty­gnię­cia.
Gdy już kasza się wystu­dzi doda­jemy pokru­szony twa­róg, mąkę, pie­przymy i ugnia­tamy dusza­kiem do ziem­nia­ków na jed­no­litą, ziar­ni­stą masę, z któ­rej będziemy lepić hrecz­niaki. W razie potrzeby dopra­wiamy warzyw­kiem i pie­przem, a gdy już nam sma­kuje, wbi­jamy jajka i łączymy dokład­nie z pozo­sta­łymi skład­ni­kami.
Z masy gry­cza­nej for­mu­jemy nie­wiel­kie, pła­skie kotle­ciki, które sma­żymy na roz­grza­nym na patelni oleju z oby­dwu stron, na rumiany kolor. Kotlety z kaszy gry­cza­nej chłoną tłuszcz dosyć mocno, więc moż­liwe, że będzie trzeba pod­lać je ole­jem.
Robimy sos pieczarkowy
Cebulę kro­imy w paseczki, opró­szamy lekko cukrem trzci­no­wym, solimy i sma­żymy aż do “zeszkle­nia” na maśle zmie­sza­nym z nie­wielką ilo­ścią oleju rze­pa­ko­wego w nie­rdzew­nym ron­delku. Doda­jemy umyte i pokro­jone w paseczki pie­czarki. Mniej­sze grzybki można pokroić na 4 czę­ści — “na krzyż” przez śro­dek trzonka.
Gdy cebula i grzyby porząd­nie już odpa­ro­wały, pie­czarki zmie­niły kolor z jasnego na szaro-beżowy i zaczęły się przy­pie­kać — innymi słowy: są dobrze przy­sma­żone — sos pie­czar­kowy zale­wamy szklanką wody wymie­szaną dokład­nie z czu­batą łyżką mąki pszen­nej i łyżką — dwiema śmie­tany. Doda­jemy pła­ską łyżeczkę warzywka, tro­chę świeżo mie­lo­nego pie­przu, “maggi” i gotu­jemy na wol­nym ogniu aż do zgęst­nie­nia. Dopra­wiamy do smaku wyżej wymie­nio­nymi przy­pra­wami.
Hrecz­niaki poda­jemy polane sosem pie­czar­ko­wym. Możemy je posy­pać zie­le­niną (jakimś koper­kiem, pie­truszką, czy co tam mamy). Na powyż­szym zdję­ciu hrecz­niaki ską­pane w sosie pie­czar­ko­wym, przy­ozdo­bi­łem grubo sie­ka­nym szczy­pior­kiem.
Smacz­nego! Mnie zde­cy­do­wa­nie wystar­cza por­cja 4 szt. — a Tobie? Jeśli prze­pis Ci się podoba to polub go na Face­bo­oku
Hrecz­niaki — kotlety z kaszy gry­cza­nej z twa­ro­giem i sos pie­czar­kowy
Hrecz­niaki to prze­pyszne, bez­mię­sne kotlety z kaszy gry­cza­nej z twa­ro­giem — nie­zwy­kle aro­ma­tyczne i pożywne. Dosko­nale wzbo­gaca je świeży sos pie­czar­kowy.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/hreczniaki-kotlety-z-kaszy-gryczanej-z-twarogiem-i-sos-pieczarkowy