Wykonanie
Hreczniaki (hreczki) to niewyszukana potrawa mająca korzenie w kuchni regionalnej Kresów Wschodnich. Są to kotlety z
kaszy gryczanej — zwanej hreczką (po ukraińsku: гречка, po białorusku: грэчка) — z twarogiem lub niekiedy z mięsem wieprzowym. W tym przepisie wersja wege.Najważniejszą zaletą hreczniaków jest niebywała prostota wykonania, tudzież pożywność. Kotlety z
kaszy gryczanej z
serem sycą na długo i dostarczają cennych składników odżywczych. Ponadto hreczniaki posiadają dość specyficzny aromat i smak, które rewelacyjnie podkreśla sos pieczarkowy.Składniki na hreczniaki200 g
kaszy gryczanej,200–300 g twarogu (rewelacyjny będzie taki świeży, wiejski, z pobliskiego targu),2
jajka kurze,1 czubata łyżka
mąki pszennej,1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej,warzywko oraz świeżo mielony
pieprz,
bułka tarta (do panierowania),
olej rzepakowy (do smażenia).Składniki na
sos pieczarkowy1 duża
cebula,250 g pieczarek,1–2 łyżki śmietany 18%,1 czubata łyżka
mąki pszennej 650,
sól morska lub warzywko oraz świeżo mielony
pieprz,
cukier trzcinowy,przyprawa do zup “maggi”,1 konkretna łyżka stołowa
masła,
olej rzepakowy.Robimy kotlety z
kaszy gryczanej — hreczniaki
Kaszę gryczaną zalewamy dwukrotnie większą ilością
wody, przyprawiamy połową łyżeczki warzywka i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Ja akurat miałem
kaszę łamaną, której gotowanie zajmuje ok. 7 min. od włączenia palnika.
Kasza powinna wpić cały płyn. Zostawiamy do przestygnięcia.Gdy już
kasza się wystudzi dodajemy pokruszony twaróg,
mąkę, pieprzymy i ugniatamy duszakiem do ziemniaków na jednolitą, ziarnistą masę, z której będziemy lepić hreczniaki. W razie potrzeby doprawiamy warzywkiem i pieprzem, a gdy już nam smakuje, wbijamy
jajka i łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami.Z masy gryczanej formujemy niewielkie, płaskie kotleciki, które smażymy na rozgrzanym na patelni
oleju z obydwu stron, na rumiany kolor. Kotlety z
kaszy gryczanej chłoną tłuszcz dosyć mocno, więc możliwe, że będzie trzeba podlać je olejem.Robimy
sos pieczarkowyCebulę kroimy w paseczki, oprószamy lekko
cukrem trzcinowym, solimy i smażymy aż do “zeszklenia” na
maśle zmieszanym z niewielką ilością
oleju rzepakowego w nierdzewnym rondelku. Dodajemy umyte i pokrojone w paseczki pieczarki. Mniejsze
grzybki można pokroić na 4 części — “na krzyż” przez środek trzonka.Gdy
cebula i
grzyby porządnie już odparowały, pieczarki zmieniły kolor z jasnego na szaro-
beżowy i zaczęły się przypiekać — innymi słowy: są dobrze przysmażone — sos pieczarkowy zalewamy szklanką
wody wymieszaną dokładnie z czubatą łyżką
mąki pszennej i łyżką — dwiema śmietany. Dodajemy płaską łyżeczkę warzywka, trochę świeżo mielonego pieprzu, “maggi” i gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami.
Hreczniaki podajemy polane sosem pieczarkowym. Możemy je posypać zieleniną (jakimś koperkiem, pietruszką, czy co tam mamy). Na powyższym zdjęciu hreczniaki skąpane w sosie pieczarkowym, przyozdobiłem grubo siekanym szczypiorkiem.Smacznego! Mnie zdecydowanie wystarcza porcja 4 szt. — a Tobie? Jeśli przepis Ci się podoba to polub go na Facebooku
Hreczniaki — kotlety z
kaszy gryczanej z twarogiem i sos pieczarkowyHreczniaki to przepyszne, bezmięsne kotlety z
kaszy gryczanej z twarogiem — niezwykle aromatyczne i pożywne. Doskonale wzbogaca je świeży sos pieczarkowy.