ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Pierogi z kaszą gryczaną i fetą

nazwa

Wykonanie

Pyszna wariacja na temat pierogów. Inaczej, z kaszą gryczaną, fetą i duuużą ilością szczypiorku. Od momentu pierwszego gryza - moje ulubione :) Przepis z bloga Moja kuchnia malutka i reszta domu .
Składniki :
1 woreczek kaszy gryczanej
1 łyżeczka masła
1 opakowanie sera feta ( u mnie 200 g )
szczypiorek ( dałam spory pęczek ale tego cieniutkiego ze sklepu, z ogródka proponowałabym dać mniej bo ma bardziej wyrazisty smak )
1 średnia cebula
pieprz
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ( jeśli nie ma to TUTAJ znajdziecie jak ją ugotować ). Ostudzić. Szczypiorek drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Do miski z zimną kaszą gryczaną wkruszamy ser feta, dokładamy szczypiorek, cebulę, doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
Na ciasto :
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na ciasto łączymy. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy. Wycinamy kółka. Farsz nakładamy na jedno kółko na środku, przykrywamy drugim kółkiem, sklejamy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/08/Pierogi-z-kasza-gryczana-i-feta.html