Wykonanie
Pyszna wariacja na temat pierogów. Inaczej, z
kaszą gryczaną,
fetą i duuużą ilością
szczypiorku. Od momentu pierwszego gryza - moje ulubione :) Przepis z bloga Moja kuchnia malutka i reszta domu .
Składniki :1 woreczek
kaszy gryczanej1 łyżeczka
masła1 opakowanie
sera feta ( u mnie 200 g )
szczypiorek ( dałam spory pęczek ale tego cieniutkiego ze sklepu, z ogródka proponowałabym dać mniej bo ma bardziej wyrazisty smak )1 średnia
cebulapieprzKaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ( jeśli nie ma to TUTAJ znajdziecie jak ją ugotować ). Ostudzić.
Szczypiorek drobno siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na
maśle. Do miski z zimną
kaszą gryczaną wkruszamy
ser feta, dokładamy
szczypiorek,
cebulę, doprawiamy
pieprzem. Mieszamy.Na ciasto :1/2 szklanki
oleju3 szklanki
mąki1/2 szklanki gorącej
wody1/2 łyżeczki
soliSkładniki na ciasto łączymy. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy. Wycinamy kółka. Farsz nakładamy na jedno kółko na środku, przykrywamy drugim kółkiem, sklejamy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.Smacznego :)