Wykonanie
Naleśniki, a właściwie krokiety z
kaszą gryczaną, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do barszczu.SKŁADNIKI:naleśniki:3-4 szklanki mąk1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanej2
jajka2 łyżki
oleju1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soliSkładniki zmiksować. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.nadzienie:1 torebka
kaszy gryczanej2 dag
suszonych grzybów1
jajko na twardo1
cebula1 łyżka
masła2
jajka surowe
sól,
pieprzbułka tartaGrzyby namoczyć, ugotować, posiekać.
Kaszę ugotować na osolonym wywarze z
grzybów. Na
maśle zeszklić posiekaną
cebulę, dodać posiekane
jajko,
grzyby i
kaszę, wymieszać, wbić 1 surowe
jajko i doprawić.Na naleśniki nałożyć farsz, zwinąć w ruloniki. Obtoczyć w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej . Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.