Wykonanie
Bigos z
kapusty kiszonej:
Bigos z
kapusty świeżej i kiszonej:
Składniki:1,2kg
kapusty kiszonej,mała główka
kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej
kapusty kiszonej, wtedy pomijamy
kapustę świeżą),2 x
cebula,350g
pieczarek lub kilka
suszonych grzybów,500g
mięsa wieprzowego,250g
boczku,300g
kiełbasy,2 marchwie ( tylko wtedy gdy
kapusta kiszone jest bez niej),12 sztuk suszonych
śliwek (niekoniecznie),2listki laurowe, 4 ziarenka
ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
papryka czerwona (słodka i ostra),100g
przecieru pomidorowego.Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę,
pieczarki w plastry i razem podsmażyć z odrobiną
soli i
pieprzu ( jeżeli dodaje się
grzyby suszone, to należy je kilka godzin moczyć. Wtedy
cebulę podsmażyć z
kiełbasą, a
grzyby później dodać do reszty składników). Na koniec smażenia dodać pokrojoną w półksiężyce
kiełbasę i pozostawić na ogniu jeszcze na chwilę. Osobno podsmażyć do zarumienienia pokrojone w grubszą kostkę
mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone.
Kapustę świeżą poszatkować, zalać
wodą i postawić na mały ogień, dodać
przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i
śliwki ( ewentualnie
grzyby wcześniej wymoczone). Z
kapusty kiszonej odlać
wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli
wodę z
kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać
przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić.Smacznego!!!