ßßß Cookit - przepis na Bigos.

Bigos.

nazwa

Wykonanie

Bigos z kapusty kiszonej:
Bigos z kapusty świeżej i kiszonej:
Składniki:
1,2kg kapusty kiszonej,
mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą),
2 x cebula,
350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów,
500g mięsa wieprzowego,
250g boczku,
300g kiełbasy,
2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej),
12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie),
2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona (słodka i ostra),
100g przecieru pomidorowego.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry i razem podsmażyć z odrobiną soli i pieprzu ( jeżeli dodaje się grzyby suszone, to należy je kilka godzin moczyć. Wtedy cebulę podsmażyć z kiełbasą, a grzyby później dodać do reszty składników). Na koniec smażenia dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i pozostawić na ogniu jeszcze na chwilę. Osobno podsmażyć do zarumienienia pokrojone w grubszą kostkę mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Gdyby bigos był za mało kwaśny można dolewać powoli wodę z kapusty kiszonej. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę dusić.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/09/bigos.html