Wykonanie
Czasem bywa, że nie wiesz na co masz
smaka i żałujesz, że zapach potraw Wigilijnych unosi się w domu tylko raz w roku. Namiastkę tego czaru możesz sprawić sobie poprzez ugotowanie
kapusty z
grzybami, która świetnie pasuje do ziemniaczków i kotleta
schabowego. Co więcej – resztę, której nie wykorzystasz do obiadu możesz zamrozić i ponownie zaserwować za jakiś czas.Potrzebne składniki to :1 kg
kapusty kiszonejokoło 30-40 dag
suszonych grzybów1
cebulaparę ziarenek
ziela angielskiego (może to być 5-7)parę listków laurowych (może to być 4-5)parę ziarenek
pieprzu (może to być 10-12)
sól do smakuodrobina
olejuZaczynamy od tego, że wieczorkiem dzień wcześniej odmierzamy odpowiednią ilość
grzybów (wedle uznania – ja w ostatnim czasie bardzo polubiłam więc dodaję dużo). Zelewamy je zimną
wodą i odstawiamy na noc. W tym czasie nam zmiękną.ReklamaNastępnie są dwie szkoły – albo je na następny dzień wyciągamy z
wody i kroimy w cienkie paseczki, bo już są na tyle miękkie, że się da i wrzucamy je do poszatkowanej
kapusty, w której się będą gotowały. Ja jednak najpierw je podgotowuję w tej samej wodzie w której się moczyły.
Potem je odcedzam na sitku i jak ostygną kroję w drobne paseczki. Uzyskany z nich
wywar zostawiam, bo
potem go wleję do garnka z
kapustą.
Kiedy gotują nam się
grzybki, myję
kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna należy to zrobić ze dwa, a nawet ze trzy
razy (pod strumieniem zimnej
wody). Moja była nie za kwaśna więc przepłukałam ją tylko raz. Odciskam ją i drobno szatkuję.
Szatkuję również
cebulkę, którą podsmażam na odrobinie
oleju – nada naszej
kapuście dodatkowy smaczek.
Kiedy już wszystko mamy gotowe, wsadzamy
kapustę go garnka, zalewamy niewielką ilością
wody, dodajemy
przyprawy (
sól,
pieprz,
liście laurowe,
ziele angielskie) i zaczynamy gotować. Następnie dodajemy
cebulkę i
grzybki oraz dolewamy
wywar z
grzybów. W trakcie gotowania
kapusty należy pamiętać o tym, aby ją bardzo często mieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Gotujemy aż do momentu, kiedy
kapusta zmięknie. Pychota