Wykonanie
Tradycyjne polskie danie z
mięsa i
kapusty, smaczne, syte i idealne na wszelkie imprezy. Wbrew pozorom wcale nie jest takie pracochłonne, wymaga jedynie dłuższego gotowania. niektórzy robią bigos wyłącznie z
kiszonej kapusty, ja wolę jednak z mieszanej i taki Wam polecam :-)Składniki:2 kg
kapusty kiszonej1 kg
kapusty świeżej białej1 kg
mięsa np. karczkuok. 40 dag
kiełbasy np. śląskiej4
cebule10 dag
smalcugarść
suszonych grzybów (można zastąpić
pieczarkami)kilka
śliwek suszonych lub 2 łyżki
powideł śliwkowych6
liści laurowychkilka kulek
ziela angielskiego4
kostki rosołowe2 łyżki
majerankupieprz, ewentualnie
sólkilka kropli
tabasco (niekoniecznie)1 czubata łyżka
przecieru pomidorowegoWykonanie:Umyte i osuszone
mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na
smalcu. Dodać pokrojoną 1
cebulę i chwilę razem dusić.
Kiełbasę pokroić w kostkę, i też obsmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną 1
cebulę i poddusić.
Grzyby wypłukać i moczyć w wodzie ok. 15 minut.
Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać
wodą w garnku i zagotować, po czym odcedzić.
Kapustę świeżą poszatkować, również zalać
wodą, zagotować i odcedzić.Następnie w dużym garze połączyć obie
kapusty i zalać taką ilością
wody, żeby nam się w trakcie gotowania nie przypalało. Dodać wymoczone
grzyby, pokrojone 2
cebule,
liście laurowe,
ziele angielskie i
kostki rosołowe. Gotować ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, jeżeli
woda odparuje, uzupełniać w miarę potrzeby. Dorzucić
śliwki lub powidła, przesmażone
mięso i
kiełbasę z
cebulą. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu co najmniej ok. 1 godziny. Pamiętać o przemieszaniu od czasu do czasu i pilnowaniu, żeby bigos nie przypalał się.Na koniec dodać
przecier pomidorowy,
majeranek,
pieprz i
sól do smaku, można doprawić również
tabasco lub
chilli.Bigos jest najlepszy gotowany dwa, a nawet trzy dni.Smacznego :-)