ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne polskie danie z mięsa i kapusty, smaczne, syte i idealne na wszelkie imprezy. Wbrew pozorom wcale nie jest takie pracochłonne, wymaga jedynie dłuższego gotowania. niektórzy robią bigos wyłącznie z kiszonej kapusty, ja wolę jednak z mieszanej i taki Wam polecam :-)
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty świeżej białej
1 kg mięsa np. karczku
ok. 40 dag kiełbasy np. śląskiej
4 cebule
10 dag smalcu
garść suszonych grzybów (można zastąpić pieczarkami)
kilka śliwek suszonych lub 2 łyżki powideł śliwkowych
6 liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
4 kostki rosołowe
2 łyżki majeranku
pieprz, ewentualnie sól
kilka kropli tabasco (niekoniecznie)
1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną 1 cebulę i chwilę razem dusić.
Kiełbasę pokroić w kostkę, i też obsmażyć na tłuszczu, dodać pokrojoną 1 cebulę i poddusić.
Grzyby wypłukać i moczyć w wodzie ok. 15 minut.
Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać wodą w garnku i zagotować, po czym odcedzić.
Kapustę świeżą poszatkować, również zalać wodą, zagotować i odcedzić.
Następnie w dużym garze połączyć obie kapusty i zalać taką ilością wody, żeby nam się w trakcie gotowania nie przypalało. Dodać wymoczone grzyby, pokrojone 2 cebule, liście laurowe, ziele angielskie i kostki rosołowe. Gotować ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, jeżeli woda odparuje, uzupełniać w miarę potrzeby. Dorzucić śliwki lub powidła, przesmażone mięso i kiełbasę z cebulą. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu co najmniej ok. 1 godziny. Pamiętać o przemieszaniu od czasu do czasu i pilnowaniu, żeby bigos nie przypalał się.
Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek, pieprz i sól do smaku, można doprawić również tabasco lub chilli.
Bigos jest najlepszy gotowany dwa, a nawet trzy dni.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/03/Bigos.html