ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Bigos
Składniki
kapusta kiszona
boczek
wędlina różnego typu
kiełbasa
cebula
listki laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
przecier pomidorowy
1 lampka czerwonego wina
grzyby suszone
majeranek
powidła śliwkowe
Sposób przygotowania
Krok 1
Dziś potrawa o składzie niedokładnie określonym. Można przyrządzić wielki garnek, można mały rondelek. Podaję tylko składniki, nie ilości.
Kapustę podsmażyć na głębokiej patelni przyprawiając ją delikatnie.
Przełożyć kapustę do garnka i podlać wodą.
Podsmażyć cebulkę, wędlinę, boczek i kiełbaskę i dodać do garnka.
Dodać pozostałe produkty.
Wszystkie składniki zalać winem i dusić do miękkości.
Krok 2
Im dłużej gotowany bigos, tym smaczniejszy. Najlepszy jest na drugi dzień po przyrządzeniu, kiedy przejdzie wszystkimi przyprawami.
Majeranek ułatwia przyswojenie tej ciężkostrawnej potrawy, więc warto o nim pamiętać.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/745/bigos