Wykonanie
W dzisiejszej propozycji danie jednogarnkowe.
Fasolkę w ten sposób zawsze gotowałam z tradycyjnej
fasolki Jaś. Z czerwonej, jak i każdej innej wychodzi równie smaczna :)Składniki na 4 porcje:500 g
fasoli "Jaś" *2
cebule, pokrojone w kostkędowolna ilość
kiełbasy (ale 2 pętka wystarczą), pokrojone w kostkękawałek
boczku lub skrawki
wędlin, pokrojone w kostkę100g
przecieru pomidorowegokostka rosołowasól i
pieprzliść laurowyziele angielskiemajeranekFasolkę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie. Dodać ziele i
liść laurowy. Pokrojony
boczek i
kiełbasę podsmażyć, dodać
cebulę i chwilę poddusić. Kiedy
fasolka będzie miękka dodać usmażony
boczek i
kiełbasę z
cebulą. Dodać
kostkę rosołową. Doprawić
przecierem pomidorowym,
solą,
pieprzem,
majerankiem. Kiedy jest potrzeba zagęszczenia, wyjąć szklankę
fasoli do miseczki i rozgnieść widelcem lub wałkiem, przełożyć z powrotem do garnka.* można również użyć
fasolki z puszki co znacznie skróci czas przygotowania.Smacznego!