Wykonanie
Zrobiło się późno-jesiennie, prawie zimowo, tylko śniegu jeszcze brakuje, więc nadszedł najwyższy czas na typowo polskie danie: bigos. Im częściej odgrzewany - tym lepszy.SKŁADNIKI:1 1/2 kg
kapusty kiszonej1
cebulakiełbasa1/2 kg
karkówkipolędwiczka wieprzowainne
mięsa w/g uznania2-3
listki laurowekilka ziaren
pieprzukilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren jałowca
sól,
pieprzprzyprawa do bigosu2-3 łyżki
powideł śliwkowychkilka
suszonych grzybówkilka suszonych
śliwekkieliszek
czerwonego winaKapustę odcisnąc, Sok pozostawić.
Kapustę wypłukać pod bierzącą
wodą i poszatkować. W dużym garnku rozgrzać
olej i podsmażyć na nim
cebulą pokrojoną w kostkę, dodać
kapustę, podlać niewielką ilością
wody i dusić pod przykryciem. Często mieszać, aby nie przywarła.
Grzyby zalać wrzątkiem. Odstawić na godzinę i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Pokroić i wrzucić, razem z płynem z gotowania, do
kapusty.
Śliwki pokroić i dodać do
kapusty.
Kiełbasę pokroić w plasterki, paski lub kostkę, obsmażyć na patelni i dodać do
kapusty.
Mięso wymyć, obsypać
przyprawami (
czosnek,
majeranek,
sól,
pieprz itp) i upiec w piekarniku.
Mięso drobno pokroić i wrzucić do
kapusty. Dodać
przyprawy, powidło i
wino. Można dodać łyżkę
koncentratu pomidorowego. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kilka godzin. Gdyby było mało płynu - uzupełnić
wodą przegotowaną. Gdyby bigos był za mało kwaśny - dodać sok z
kapusty. Doprawić do smaku.