Wykonanie

Składniki:0,5kg
ryby (filety),
pieprz,
sól,
majeranek,pół
cytryny,
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,
olej do smażenia
ryby,3 większe marchwie (270g już obranych),1 większa
pietruszka (130g już obranej),kawałek
selera (130g już obranego),3 mniejsze
cebule (200g już obranych),2 łyżeczki
czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka
soli, 2
listki laurowe, 2 łyżki
cukru,niecałe pół szklanki
octu - ( 1/4 szklanki a można dać również dużo mniej),100g
przecieru pomidorowego.Przygotowanie:
Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu
ryby). Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i skropić
sokiem z cytryny. Obtoczyć w
mące ziemniaczanej, a następnie w
mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć
rybę na półmisek lub inne przygotowane naczynie.Obrane marchwie,
seler i
pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać
cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać
przyprawy (
listki laurowe,
paprykę słodką,
sól,
cukier),
ocet i
przecier pomidorowy. Podlać
wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać
wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle własnego smaku. Gdy warzywa są gotowe, wyłożyć je na
rybę. Warzyw wyjdzie dość sporo więc myślę, że spokojnie starczy ich również na 1kg
ryby.



Smacznego!!!