ßßß Cookit - przepis na Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1/2kg fileta z ryby ( np. dorsz ),
155g papryki konserwowej,
5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości),
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,
1/2 cytryny,
olej,
sól, pieprz, majeranek.
Sos:
2 cebule,
4 łyżki ketchupu pikantnego,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
2 łyżki cukru,
400ml wody,
2 łyżki octu,
sól.
Przygotowanie:
Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej i ziemniaczanej ). Usmażyć na złoty kolor z obu stron.
Sos: Cebulę pokroić w piórka i zagotować ze wszystkimi składnikami na sos. Gotować do momentu aż cebula zmięknie. Gdy cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę - dodać do sosu i wymieszać.
Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin, tak by smaki się przegryzły.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/09/ryba-po-japonsku.html