Wykonanie


Składniki:1/2kg
fileta z ryby ( np.
dorsz ),155g
papryki konserwowej,5-10
ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości),
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,1/2
cytryny,
olej,
sól,
pieprz,
majeranek.Sos:2
cebule,4 łyżki
ketchupu pikantnego,3 łyżki
przecieru pomidorowego,2 łyżki
cukru,400ml
wody,2 łyżki
octu,
sól.Przygotowanie:
Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić
cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć
majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej i ziemniaczanej ). Usmażyć na złoty kolor z obu stron.Sos:
Cebulę pokroić w piórka i zagotować ze wszystkimi składnikami na sos. Gotować do momentu aż
cebula zmięknie. Gdy
cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki
ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę
paprykę - dodać do sosu i wymieszać.Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć
rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin, tak by smaki się przegryzły.



Smacznego!!!