Wykonanie
Chcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ).
Składniki:2 x
cukinia,czerwona i
żółta papryka,500g
piersi z kurczaka,kilka średnich
cebul,400g
pieczarek,gotowa
przyprawa do szaszłyków,patyczki do szaszłyków,
oliwa z oliwek lub
olej.Przygotowanie:Składniki pokroić i wymieszać z
przyprawą oraz odrobiną
oliwy lub
oleju ( jeżeli
cebula pokrojona jest w krążki doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę.Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich
ziemniaki.
Ziemniaki posypuję lekko
wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką czy są miękkie. Masełko mieszam z
koperkiem i wyciśniętym
czosnkiem, formuję kuleczki i wkładam do lodówki. Gdy
ziemniaki są gotowe, kroję je na pół i kładę masełko, które się roztapia. Ja dodatkowo jeszcze je
solę.Smacznego!!!