Wykonanie
Z podanych składników wychodzi ok. 12 sztuk szaszłyków.
Składniki:2 pojedyncze
piersi kurczaka12 małych plastrów
boczku1
papryka zielona1
papryka żółta1,5
cebuli fioletowej6 szt.
pieczarek2,5 łyżki
przyprawy do szaszłyków1 łyżka
olejuPrzepis:
Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do
mięsa dodajemy dwie łyżki
przyprawy do szaszłyków i łyżkę
oleju. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z
pieczarkami i
cebulą. Następnie przygotowane składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez ok. 25-30 minut.Doskonale smakują w towarzystwie
ryżu lub świeżego
pieczywa. Polecam podawać szaszłyki z
sosem czosnkowym.