Wykonanie
Dawno się nie pojawiły żadne przepisy bo nauka, projekty, juwenalia, taka sytuacja... Ale właśnie dzisiaj prosty przepis z wczorajszego grilla na miasteczku AGH.Składniki:- 0,5 kg
piersi z kurczaka- 0,5 kg
pieczarków- 0,3 kg
boczku wędzonego- 1
papryka żółta- 1
papryka czerwona- 1 cienka,
młoda cukinia- 2 duże
cebule- 3 ząbki
czosnku- 6 łyżek
oleju lub
oliwy- łyżka
octu- 3
młode ziemniaki-
przyprawy jakie kto chcePrzygotowanie:Warzywa oprócz myjemy i kroimy w grubą kostkę/plastry wrzucamy do dużego naczynia (
ziemniaki należy wcześniej lekko obgotować), dosypujemy umyte
pieczarki, zalewamy
olejem i
octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony
czosnek, dodatkowe
przyprawy jak ktoś chce (u mnie
majeranek,
ostra papryka,
sól,
pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę
kurczaka i również odstawiamy do lodówki.
Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego
mięsa.Podajemy najlepiej z
sosem czosnkowym lub
keczupem,
pieczywem i
piwem.Na zdjęciu szaszłyki przed usmażeniem, z podanej ilości składników wyszło ich 16.
Koszt: wiem ale nie
powiem, tanie to niestety nie było* :(*zwłaszcza
piwo