Wykonanie
Cześć =) Dziś kolejny przepis z cyklu "śniadania i kolacje", a mianowicie maćkowa
bułka z
jajkiem,
serem i
bekonem =)Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego nie należy lekce sobie ważyć i warto, aby zawierało ono produkty o dużej wartości odżywczej, a takimi są
jajko,
ser i
bekon.Dlaczego maćkowa
bułka w tej wersji jest taka dobra?Po pierwsze,
mąka, z której wykonana jest nasza
bułka - to dzięki niej nasze
pieczywo ma niepowtarzalny smak.Po drugie,
masło - bogate w wapń i
śmietankowe.Po trzecie, wysokiej jakości
musztarda, której smaku się nie zapomina.Po czwarte,
ser - zawiera
białko oraz wapń, zdrowe dla kości.Po piąte,
jajka - zdrowe, z polskiej wsi, doskonałe w smaku.Po szóste,
bekon - chrupiący na zewnątrz, soczysty w środku.
Potrzebne będą:-
boczek-
jajka-
ser żółty (najlepiej
Cheddar, ale może być też inny)-
bułki (najlepiej
kajzerka lub muffin, ale może być też zwykła)-
masło (najlepiej Lurpak)-
musztardaSposób wykonania:1)
Bułki lekko zapiekamy w piekarniku lub na suchej patelni, aby były ciepłe.2)
Boczek kroimy na średnie, w miarę cienkie kawałki...
...a następnie smażymy go na patelni, aż tłuszcz się wytopi i uzyskamy chrupiący z zewnątrz, ale soczysty w środku
bekon.
3)
Jajka rozbijamy na patelni...
...i smażymy z obu stron.
4)
Bułki smarujemy
masłem, nakładamy plasterek
sera, smarujemy go
musztardą, a następnie nakładamy
jajko i kawałki
bekonu.
Smacznego =)