ßßß Cookit - przepis na Maćkowe bułki z jajkiem, serem i bekonem

Maćkowe bułki z jajkiem, serem i bekonem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś kolejny przepis z cyklu "śniadania i kolacje", a mianowicie maćkowa bułka z jajkiem, serem i bekonem =)
Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego nie należy lekce sobie ważyć i warto, aby zawierało ono produkty o dużej wartości odżywczej, a takimi są jajko, ser i bekon.
Dlaczego maćkowa bułka w tej wersji jest taka dobra?
Po pierwsze, mąka, z której wykonana jest nasza bułka - to dzięki niej nasze pieczywo ma niepowtarzalny smak.
Po drugie, masło - bogate w wapń i śmietankowe.
Po trzecie, wysokiej jakości musztarda, której smaku się nie zapomina.
Po czwarte, ser - zawiera białko oraz wapń, zdrowe dla kości.
Po piąte, jajka - zdrowe, z polskiej wsi, doskonałe w smaku.
Po szóste, bekon - chrupiący na zewnątrz, soczysty w środku.
Potrzebne będą:
- boczek
- jajka
- ser żółty (najlepiej Cheddar, ale może być też inny)
- bułki (najlepiej kajzerka lub muffin, ale może być też zwykła)
- masło (najlepiej Lurpak)
- musztarda
Sposób wykonania:
1) Bułki lekko zapiekamy w piekarniku lub na suchej patelni, aby były ciepłe.
2) Boczek kroimy na średnie, w miarę cienkie kawałki...
...a następnie smażymy go na patelni, aż tłuszcz się wytopi i uzyskamy chrupiący z zewnątrz, ale soczysty w środku bekon.
3) Jajka rozbijamy na patelni...
...i smażymy z obu stron.
4) Bułki smarujemy masłem, nakładamy plasterek sera, smarujemy go musztardą, a następnie nakładamy jajko i kawałki bekonu.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/04/mackowe-buki-z-jajkiem-serem-i-bekonem.html