Wykonanie
Dzisiaj przepis na bardzo fajną przekąskę lub śniadanie. Muffiny z
chleba tostowego dają wielkie
pole do popisu, do środka można włożyć praktycznie wszystko:
szynkę,
boczek,
jajka,
ser,
łososia wędzonego i wiele wiele innych :) Zachęcam do bawienia się składnikami, można stworzyć naprawdę smaczne kombinacje! Dodatkowo takie muffiny można jeść na ciepło i na zimno, można zrobić je dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Składniki- 4 kromki
chleba tostowego- 4 plastry
boczku (lub
szynki,
łososia wędzonego, itd.)- 4
jajka- tarty
żółty ser-
masło do posmarowania formyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 C. Cztery zagłębienia w formie na muffiny wysmarować
masłem. Z każdej kromki
chleba tostowego odkroić skórkę. Lekko spłaszczoną kromką wyścielić zagłębienie w formie na muffiny tworząc "koszyczek". Do środka włożyć
boczek lub
szynkę (można ją wcześniej podsmażyć na patelni). Do niedużej miseczki wbić
jajko, a następnie przełożyć do naszego koszyczka z
szynką lub
boczkiem żółtko z niewielką ilością
białka, tak aby
jajko nie wylało się poza wgłębienie. Całość przyprawić
solą i
pieprzem, można także posypać tartym
żółtym serem. Piec 15-20 minut. Smacznego!