ßßß Cookit - przepis na Tostowe muffiny

Tostowe muffiny

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na bardzo fajną przekąskę lub śniadanie. Muffiny z chleba tostowego dają wielkie pole do popisu, do środka można włożyć praktycznie wszystko: szynkę, boczek, jajka, ser, łososia wędzonego i wiele wiele innych :) Zachęcam do bawienia się składnikami, można stworzyć naprawdę smaczne kombinacje! Dodatkowo takie muffiny można jeść na ciepło i na zimno, można zrobić je dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Składniki
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plastry boczku (lub szynki, łososia wędzonego, itd.)
- 4 jajka
- tarty żółty ser
- masło do posmarowania formy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 C. Cztery zagłębienia w formie na muffiny wysmarować masłem. Z każdej kromki chleba tostowego odkroić skórkę. Lekko spłaszczoną kromką wyścielić zagłębienie w formie na muffiny tworząc "koszyczek". Do środka włożyć boczek lub szynkę (można ją wcześniej podsmażyć na patelni). Do niedużej miseczki wbić jajko, a następnie przełożyć do naszego koszyczka z szynką lub boczkiem żółtko z niewielką ilością białka, tak aby jajko nie wylało się poza wgłębienie. Całość przyprawić solą i pieprzem, można także posypać tartym żółtym serem. Piec 15-20 minut. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/03/tostowe-muffiny.html