ßßß Cookit - przepis na Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Jeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)
Składniki:
Ciasto:
260g mąki pszennej
125g masła
1 żółtko
Ok. 40ml wody
Sól
Farsz:
Ok. 100g boczku
3 jajka
2 pory
½ szklanki śmietany 18%
½ szklanki startego żółtego sera
1 łyżka musztardy
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. W czasie kiedy smażymy boczek myjemy pory i kroimy na półplasterki. Podsmażony boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/babeczki-z-kruchego-ciasta-wypenione.html