Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań z kuchnią dalekiego wschodu. Jak na razie jestem zachwycona ;-)Zapraszam ;-)
Składniki:
łosoś filet około 30dag
sos teriyakiświeża
kolendrasos sojowy jasnysos sojowy ciemny
ocet ryżowysłodki
ocet ryżowycukinia zielona pokrojona na małe paseczki
cebula w paseczki2 ząbki
czosnkuświeży
imbir3
pieczarkigrzyby Mun
papryka czerwonakukurydzamakaron Chow Mein
chililimeta
olejprzygotowanie:
Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w
sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na
oleju podlewamy łyżeczką
sosu sojowego jasnego.Posypujemy świeżą
kolendrą.Warzywa (
cebula,
pieczarki,
cukinia,
papryka,
kukurydza) i namoczone
grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty
czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń
imbiru,
chili. Podlewamy
sosem sojowym ciemnym,
octem ryżowym, słodkim
octem ryżowym. Przykrywamy dusimy około 10-15minut.
Makaron zalewamy wrzątkiem, po około 5minutach jest już gotowy. Podajemy posypany
kolendrą.Wszystko podajemy na osobnych półmiskach.
Przepyszne!Życzę smacznego i udanego spotkania z kuchnią azjatycką ;-))