Wykonanie
Składniki:- 350 g
schabu-
czerwona papryka- mała
cukinia- 1/2 puszki
kukurydzy lub
kolby kukurydzy-
cebula 1/2- 2 ząbki
czosnku przeciśnięte- sos
limonko-wy z
kolendrą-
limonka-
imbir-
ocet ryżowy-
sos sojowy jasny- 2 łyżki płynnego
miodu- 1 łyżka
mąki kukurydzianej-3 łyżki
oleju słonecznikowego-
chili czerwone-
kolendra świeża
Wykonanie:
Ostrym nożem kroimy
mięso na równe, cienkie kawałki.
Olej rozgrzewamy na gorącym woku, dodajemy kawałki
mięsa (wcześniej zamarynowanego:
sos sojowy,
czosnek,
chili,
miód), aż będą miękkie. Dodajemy
cebulę,
cukinię,
paprykę,
kukurydzę,
imbir (posiekane najlepiej w słupki), smażymy kolejne 5- 7 minut. Zakwaszamy
octem ryżowym, dodajemy sos
limonkowy i sok z 1/2
limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy
mąkę kukurydzianą, z łyżką
sosu sojowego 2 łyżkami
wody i 1 łyżką
miodu. Zalewamy mieszanką
mięso w woku, nieustannie mieszając, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż sos zgęstnieje.
Ryż przygotowujemy w parowniku najlepiej na papierze. Posypujemy świeżą
kolendrą!Podajemy gorące!Smacznego!!!