Wykonanie
Nie znam się na kuchni meksykańskiej, ale gdy o niej myślę cisną mi się przed oczy obrazy
ostrych papryczek,
czerwonej fasoli,
kukurydzy . . . Dlatego używając właśnie tych składników pomyślałam, że
serdelki nabiorą meksykańskiego charakteru - bardzo ostro nie było bo palących potraw nie lubimy, ale smakowało nam bardzo. Taka zwykła kolacja.
składniki:5 kiełbasek
parówkowych - serdelków1 kolba
kukurydzy cukrowej1 puszka
czerwonej fasoli1/2 zielonej
cukinii1
czerwona papryka1
papryczka chili1 duży ząbek
czosnku1 duża
czerwona cebula3 łyżki sosu
chili z
kolendrą i
limonką3 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżki
oleju1 łyżeczka
mąki kukurydzianej1/2 pęczka
kolendrydo smaku:
cukier,
sól,
papryka mielona słodka i ostrasposób przygotowania:
serdelki obrałam z cienkich osłonek i nacięłam z obu stron w tzw. szyszunię czyli ukośnie na krzyż.
Fasolę przepłukałam i odcedziłam.
Chili i
czosnek posiekałam,
cebulę pokroiłam w półplasterki.
Paprykę pokroiłam w paski,
cukinię w grube ćwierć plastry, z
kolby kukurydzy odkroiłam ziarna.
Na dużej patelni rozgrzałam
olej, włożyłam
kiełbaski i smażyłam je aż ładnie się zrumieniły, zdjęłam na talerz. Na tłuszcz dodałam
cebulę,
czosnek i
chili, smażyłam chwilę, dodałam
kukurydzę, oprószyłam 2 szczyptami
cukru i dusiłam 3 minuty. Następnie dolałam sos
chili, dołożyłam
fasolę i
paprykę a po kolejnych kilku minutach smażenia jeszcze
cukinię. Wlałam też
sos sojowy, dusiłam całość jakieś 3 minuty. Doprawiłam warzywa
solą i
papryką, dodałam
mąkę rozrobioną w 4 łyżkach zimnej
wody, zamieszałam, dołożyłam
serdelki i jeszcze chwilę poddusiłam żeby dobrze się zagrzały.
Kolendrę posiekałam, połowę wsypałam do dania a resztą posypałam porcje. Podałam na gorąco z dodatkiem
pieczywa.Ważne, żeby warzywa nie rozgotowały się.