ßßß Cookit - przepis na Serdelki w warzywach na meksykańską nutę

Serdelki w warzywach na meksykańską nutę

nazwa

Wykonanie

Nie znam się na kuchni meksykańskiej, ale gdy o niej myślę cisną mi się przed oczy obrazy ostrych papryczek, czerwonej fasoli, kukurydzy . . . Dlatego używając właśnie tych składników pomyślałam, że serdelki nabiorą meksykańskiego charakteru - bardzo ostro nie było bo palących potraw nie lubimy, ale smakowało nam bardzo. Taka zwykła kolacja.
składniki:
5 kiełbasek parówkowych - serdelków
1 kolba kukurydzy cukrowej
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 zielonej cukinii
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 duży ząbek czosnku
1 duża czerwona cebula
3 łyżki sosu chili z kolendrą i limonką
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 pęczka kolendry
do smaku: cukier, sól, papryka mielona słodka i ostra
sposób przygotowania: serdelki obrałam z cienkich osłonek i nacięłam z obu stron w tzw. szyszunię czyli ukośnie na krzyż. Fasolę przepłukałam i odcedziłam. Chili i czosnek posiekałam, cebulę pokroiłam w półplasterki. Paprykę pokroiłam w paski, cukinię w grube ćwierć plastry, z kolby kukurydzy odkroiłam ziarna.
Na dużej patelni rozgrzałam olej, włożyłam kiełbaski i smażyłam je aż ładnie się zrumieniły, zdjęłam na talerz. Na tłuszcz dodałam cebulę, czosnek i chili, smażyłam chwilę, dodałam kukurydzę, oprószyłam 2 szczyptami cukru i dusiłam 3 minuty. Następnie dolałam sos chili, dołożyłam fasolę i paprykę a po kolejnych kilku minutach smażenia jeszcze cukinię. Wlałam też sos sojowy, dusiłam całość jakieś 3 minuty. Doprawiłam warzywa solą i papryką, dodałam mąkę rozrobioną w 4 łyżkach zimnej wody, zamieszałam, dołożyłam serdelki i jeszcze chwilę poddusiłam żeby dobrze się zagrzały. Kolendrę posiekałam, połowę wsypałam do dania a resztą posypałam porcje. Podałam na gorąco z dodatkiem pieczywa.
Ważne, żeby warzywa nie rozgotowały się.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/serdelki-w-warzywach-na-meksykanska.html