Wykonanie
Przepis podaję za
Maggie Pannell z książki pt : " Diety oczyszczające organizm "Jednakże uproszczony ponieważ nie posiadałam pod ręką wszystkich produktów...A dziś właśnie postanowiłam zrobić coś na ostro :)Składniki :
olej do smażenia250 gram , ewentualnie połowa tej porcji
makaronu ryżowego1
cebula2 - 3 ząbki
czosnku1 mały lub pół dużego strąka
papryczki chili ( bez pestek )1
czerwona papryka ( oczyszczona z pestek )2
marchewki7 - 8 kolb miniaturowych
kukurydzy (moje były ze słoiczka )pół puszki
czerwonej fasolimała puszka obranych ze skórki
pomidorów1 - 2 łyżki
sosu sojowego Tao Tao
pieprz,
sól , zmielona
kolendra (2 łyżeczki )Przygotowanie :Obraną , drobno pokrojoną
cebulę , zmiażdżony
czosnek smażymy na
olejuDodajemy pokrojoną drobno
papryczkę chili i drobno pokrojoną
czerwoną paprykę - mieszamy i smażymy około 5 min.Obraną
marchew kroimy w drobną kostkę lub tniemy na wąskie , cienkie paski -dodajemy na patelnięOdsączone
kolbki kukurydzy możemy pociąć wzdłuż ,
fasolkę odsączyć ( można przepłukać ją
wodą na sicie ) i dodać do warzyw - wymieszać
Pomidory z puszki dodać do całości , doprawić sosem
chili,
pieprzem,
kolendrą ,
solą ( można bez
soli )Wszystko razem dobrze mieszamy i przykrywamy pokrywką - gotujemy około 15 min. ( od czasu do czasu trzeba pomieszać całość )W tym czasie przygotowujemy
makaron ryżowy , według przepisu na opakowaniuGdy warzywa już zmiękną , wykładamy je na talerz , dodajemy
makaron - mieszamy i posypujemy świeżą
kolendrą lub
natką pietruszki.Z podanych składników można nakarmić 2 osoby, a gdy trafi nam się gość, który też lubi coś na ostro to też nie powinien wyjść głodny z naszego domu :) Smacznego !