ßßß Cookit - przepis na Samotnego faceta męki - chili con carne

Samotnego faceta męki - chili con carne

nazwa

Wykonanie

Moje przygody z przygotowaniem chili con carne opisałem tutaj .
Jednak polski upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi się w końcu kupić w Al-Khobar bazylię.
Ze względu na cenę świeżej bazylii (15 SAR czyli 12,50 pln za mały pęczek), kupiłem suszoną, ale jedzonko i tak wyszło super.
Co ciekawe - kupiłem tutaj obraną z łusek fasolę w puszce, której nigdy nie widziałem w Polsce. Nazywa się to " Fasola w sekretnym sosie " i jest naprawdę doskonała w smaku.
Składniki
(proporcje dla trzech mocno wygłodniałych facetów, ale czterech też by się najadło :)
1 kg mielonej wołowiny
1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)
2 puszki krojonych pomidorów
1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1-3 papryczki chili drobno posiekane
1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano
2 liście laurowe
sól, pieprz i sos sojowy do smaku
oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub oliwę i zeszklić cebulę.
Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną wołowinę i smażyć do czasu, aż mięso będzie dobrze wysmażone.
Dodać posiekane papryczki chili, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, przecier pomidorowy, rosół i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym
Dusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje.
Chili con carne powinno być dość gęste, w razie potrzeby można zagęścić przecierem pomidorowym.
Przed podaniem wyjąć liście laurowe.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/09/samotnego-faceta-meki-chili-con-carne.html