Wykonanie
Moje przygody z przygotowaniem
chili con carne opisałem tutaj .Jednak polski
upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi się w końcu kupić w Al-Khobar
bazylię.Ze względu na cenę świeżej
bazylii (15 SAR czyli 12,50 pln za mały pęczek), kupiłem suszoną, ale jedzonko i tak wyszło super.Co ciekawe - kupiłem tutaj obraną z łusek
fasolę w puszce, której nigdy nie widziałem w Polsce. Nazywa się to "
Fasola w sekretnym sosie " i jest naprawdę doskonała w smaku.Składniki(proporcje dla
trzech mocno wygłodniałych facetów, ale czterech też by się najadło :)1 kg mielonej
wołowiny1-2 szklanki rosołu wołowego (może być z kostki)2 puszki krojonych
pomidorów1 puszka
kukurydzy (opcjonalnie)1 puszka
czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy)1
czerwona papryka pokrojona w kostkę1-3
papryczki chili drobno posiekane1
cebula pokrojona w drobną kosteczkę2 ząbki
czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę2 łyżki stołowe
przecieru pomidorowego1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżeczka suszonego lub świeżego
oregano2
liście laurowesól,
pieprz i
sos sojowy do smaku
oliwa lub
olej do smażeniaPrzygotowanie:Na głębokiej patelni rozgrzać
olej lub
oliwę i zeszklić
cebulę.Dodać posiekany drobno
czosnek i smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną
wołowinę i smażyć do czasu, aż
mięso będzie dobrze wysmażone.Dodać posiekane
papryczki chili, pokrojoną w kostkę
paprykę,
pomidory z puszki,
liście laurowe, kumin i
cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu.Po tym czasie dodać odsączone z zalewy
fasolę i
kukurydzę,
przecier pomidorowy, rosół i
oregano. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sosem sojowymDusić nadal ma niezbyt silnym ogniu około 15 minut, aż nadmiar sosu odparuje.
Chili con carne powinno być dość gęste, w razie potrzeby można zagęścić
przecierem pomidorowym.Przed podaniem wyjąć
liście laurowe.