Wykonanie
Smaczna, zdrowa zapiekanka jaglana - polecam!
Składniki:15 dag
kaszy jaglanej,½ litra
mleka,½ łyżeczki
soli,
skórka z cytryny,8 dag
masła,2
jajka,5 dag
cukru,½ kg
moreli,1
cukier waniliowy,tłuszcz do formy.Wykonanie:
Mleko,
sól i
skórkę z cytryny zagotować, wsypać
kaszę jaglaną i ugotować na wolnym ogniu. Następnie
skórkę z cytryny wyjąć, dodać
masło, wymieszać i zdjąć z ognia.
Jajka ubić z
cukrem na sztywną pianę i połączyć z
kaszą. Formę wysmarować tłuszczem i układać warstwami
kaszę z połówkami
moreli (na samej górze powinna być
kasza). Wygładzić zapiekankę, posypać
cukrem waniliowym i zapiec w piekarniku na jasno złoty kolor przez około 25 minut.