ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomleko 175 mililitrówcukier 15 dekagramówdrożdże 4,5 dekagramówmąka 50 dekagramówsól według uznaniamasło 12 dekagramówkremówka 50 dekagramówstarta skóra z cytryny 1 sztukcukier waniliowy 1 sztukmasa makowa 10 dekagramówjajka 3 sztukśliwki węgierki 50 dekagramówTłuszcz do formy według uznaniaWykonanie:Letnie mleko i 1 dag cukru wymieszać z drożdżami. Mąkę przesiać do mi¬ski, wsypać 4 dag cukru i szczyptę soli. Dodać masło. Wlać rozczyn. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyro¬śnięcia na 30 min.Ciasto rozwałkować na i natłuszczonej blaszce, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Śmietanę wymieszać ze skórką cytrynową, resztą cukru, cukrem waniliowym, masą makową i jajkami. Śliwki oczyścić, przekroić, wyjąć pestki.Masę makową rozsmarować na cieście, obłożyć owocami. Piec 30 min w temp. 175°C. Placek wystudzić, pokroić.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: