ßßß
Składniki na zaczyn:50g drożdży1/2 szklanki letniego mleka1/2 szklanki mąkiłyżeczka cukruPrzygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.Składniki na ciasto:1/4 kostki rozpuszczonego masła2 jajka3 szklanki mąki1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyszczypta soliDodatkowo:śliwkiMasło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość dodać resztę składników i wyrabiać starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.Kruszonka125 dag masła3/4 szklanki mąki1/2 szklanki cukruPosiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać.Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je delikatnie, nakładać owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut. Zależy od grubości ciasta.