ßßß
Przepis na ciasto śliwkowe wzięty ze starego zeszytu z przepisami mojej babci. Zwykłe ciasto drożdżowe – mało słodkie, śliwki i kruszonka . Bez czasu potrzebnego na rośnięcie to ciasto jest chyba jednym z najbardziej ekspresowych.Jako dziecko byłam wręcz uzależniona od śliwek. Potrafiłam je jeść w każdej postaci, od suszonych przez takie w cieście a na takich w czekoladzie skończywszy. Było wiadomo, że jeżeli w jakiejkolwiek potrawie znajdzie się śliwka to Magda na pewno to zje.Miałam to szczęście, że dostęp do śliwek mieliśmy praktycznie nieograniczony i gdy tylko nastawał sezon moja babcia wręcz wiadrami przynosiła je z działki. Zawsze wtedy w domu była „akcja wekowanie”, do kuchni nie dało się wejść a wszędzie przewracały się słoiki ze śliwkami o occie, śliwkami w syropie czy kompotem ze śliwek. Chyba żadnych owoców nie „zabezpieczało” się w takich ilościach jak właśnie tych.Ze względu na zapał ogrodniczy babci w mojej diecie dominowały śliwki i pomidory. Przez cały rok…

Składniki:około 500g śliwek – mogą być mrożone4 szklanki mąki50g świeżych drożdży50g roztopionego masłaszklanka ciepłego mleka6 łyżek cukru1 jajkoszczypta soliDrożdże zasypujemy cukrem i mieszamy z ciepłym mlekiem (można dodać dwie łyżki mąki). Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 20 minut. Dodajemy masło, resztę mąki oraz jajko i wyrabiamy gładkie ciasto (ja zagniatałam mikserem z końcówką hak, można również włożyć wszystkie składniki do maszyny do wypieku chleba i włączyć program zagniatanie). Odstawiamy w cieple na 40 minut.Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki śliwek i lekko wciskamy je w ciasto. Posypujemy przygotowaną (przepis poniżej) kruszonką. Pieczemy około 60 minut w 180 stopni.Kruszonka:60g masła roztopionego5 łyżek mąki6 łyżek cukruSkładniki łączymy najlepiej intensywnie mieszając widelcem.