Wykonanie
Przepyszne i zdrowe śniadanie z
kaszą jaglaną, której smak pokochałam już dość dawno.Wcześniej słyszałam o niej wiele niepochlebnych opinii, jakoby miała być gorzka, czy też bez smaku.Kto jeszcze nie jadł, pozwolę sobie zdementować te plotki - to jedna ze zdrowszych i smaczniejszych
kasz dostępnych na rynku.. (nie zawiera glutenu!) trzeba tylko potraktować ją sposobem. ;)1,5 szklanki
kaszy jaglanej3 szklanki
mleka3
jajka2 łyżki
cukruszczypta
soliKaszę przesypujemy na sitko i sparzamy wrzątkiem, by straciła część goryczki.Gotujemy ją w
mleku do uzyskania kleistej konsystencji, po czym odstawiamy do wystudzenia.Oddzielamy
białka od
żółtek.Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę,
żółtka zaś ucieramy z
cukrem na puch.Począwszy od
żółtek wprowadzamy delikatnie
jajka do
kaszy, po czym dokładnie mieszamy.Przekładamy masę do przygotowanej wcześniej, niedużej okrągłej blachy i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.Rodzinne, zdrowe śniadanie gotowe.Najlepiej smakuje z domowymi powidłami...:)