Wykonanie
Pyszne drożdżówki z
morelami i kruszonką. Jedne z lepszych jakie udało mi się upiec. Uwielbiam
morele i zajadam się nimi teraz
póki są świeże.Na takie drożdżówki miałam ochotę już dawno, ale czekałam na lato, na świeże
morele, i taka chwila nadeszła teraz :-). Z
kubkiem zimnego
mleka smakują przepysznie!Składniki:400 g
mąki1
jajko2
żółtka150 ml letniego
mleka60 g rozpuszczonego
masła80 g
cukru2 pełne łyżeczki domowego
cukru waniliowego1 opakowanie
suszonych drożdży instant ( 7 g )szczypta
solioraz ok 1/2 kg świeżych dojrzałych
moreliPrzygotowanie:
Mąkę przesiałam do miski, wsypałam
drożdże, dodałam
jajka wymieszane z
cukrem i
cukrem waniliowym,
sól, letnie
mleko i delikatnie wyrabiałam przez chwilę ciasto. Następnie dodałam roztopione
masło i dalej wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, lśniące i odstawało od ręki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 1,5 h.Wyrośnięte ciasto wyjęłam na stolnicę oprószoną
mąkę. Delikatnie przegniotłam, uformowałam grubszy wałeczek, kroiłam na plastry nie zbyt cienkie. Każdy plaster "rozpłaszczałam" ręką, układałam na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środek kładłam pokrojone na mniejsze kawałki umyte
morele i posypywałam kruszonką.Piekłam 20-25 minut w piekarniku dobrze nagrzanym do 180 stopni.Kruszonka:80 g
mąki50 g zimnego
masła50 g
cukruSkładniki umieściłam w miseczce i palcami mieszałam, delikatnie rozcierając, aż powstała kruszonka.Smacznego! :-)