Wykonanie
Czy jest ktoś,kto nie lubi naleśników? Chyba nie. Znalazłam w końcu przepis idealny w książce Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super cienkie, delikatne i rozpływające się w ustach, czyli takie jakie lubię. Można je podawać na 100 różnych sposobów: z
konfiturą,
bitą śmietana,
mascarpone,
twarogiem, a także faszerowane np.
pieczarkami, w formie krokietów, a nawet używane są do tak wyszukanych potraw jak
wołowina alla wellington (za której zrobienie zbieram się już jakiś czas).Najsmaczniejsze naleśniki (16-18 szt)Składniki:125 g
mąki15 g drobnego
cukruszczypta
soli2
jajka325 ml
mleka100 ml
śmietany kremówkikilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej
skórki z cytryny10 g
masła do smażeniaPrzygotowanie:
Mąkę,
cukier i
sól wsypujemy do miski.Dodajemy
jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml
mleka.Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę
mleka i
śmietanę.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.Przed smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję
waniliową,
pomarańczową lub startą
skórkę z cytryny.Patelnię o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną
masła i podgrzewamy.Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.Przekładamy na talerz i smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.Smacznego!
Share the post "Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa"