ßßß Cookit - przepis na Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

nazwa

Wykonanie

Czy jest ktoś,kto nie lubi naleśników? Chyba nie. Znalazłam w końcu przepis idealny w książce Michela Rouxa „Jajka, 130 prostych przepisów”. Naleśniki z tego przepisu są super cienkie, delikatne i rozpływające się w ustach, czyli takie jakie lubię. Można je podawać na 100 różnych sposobów: z konfiturą,bitą śmietana,mascarpone,twarogiem, a także faszerowane np. pieczarkami, w formie krokietów, a nawet używane są do tak wyszukanych potraw jak wołowina alla wellington (za której zrobienie zbieram się już jakiś czas).
Najsmaczniejsze naleśniki (16-18 szt)
Składniki:
125 g mąki
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej albo trochę startej skórki z cytryny
10 g masła do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę,cukier i sól wsypujemy do miski.
Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką dolewając 100 ml mleka.
Ciągle mieszając dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
Przed smażeniem mieszamy ciasto i dodajemy opcjonalnie esencję waniliową,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
Patelnię o średnicy 22 cm smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy.
Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta i przechylając patelnię, rozprowadzamy je tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.
Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
Przekładamy na talerz i smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.
Smacznego!
Share the post "Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa"
Źródło:http://karmelowy.pl/najciensze-i-najsmaczniejsze-nalesniki-michela-rouxa