Wykonanie
Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce
cytrynową z
bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka
śmietana -boski duet;)Składniki na ciasto;230 g
mąki,130 g
masła,1 1/3 łyżki
cukru,1
jajkoSkładniki na mus;5
żółtek,puszka
mleka skondensowanego słodzonego,łyżka otartej
skórki z cytryny,1/2 szklanki
soku z cytryny,Dodatkowo;400 ml
śmietanki 30%,łyżka
cukru,łyżka otartej
skórki z cytryny,Wykonanie ciasta;Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciastem wyłożyć formę tarty ok 27 cm średnicy i ponownie schodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto wyłożyć papier i wysypać
fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć
fasolę i piec jeszcze przez 5 minut.Wykonanie musu.
Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać
mleko skondensowane i
skórkę z cytryny oraz
sok z cytryny.Wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 15 minut. Wyjąć i wystudzić w lodówce.Ubić na sztywno
śmietanę 30 %. Pod koniec ubijania dodać
skórkę z cytryny i
cukier.Smacznego...:)
http://anulekkkk.blox.pl/html