Wykonanie
To moje drugie podejście do cytrynowej tarty . Pierwsze była całkowitą porażką. Bo co może wyjść z kremu, gdzie na prawie identyczne proporcje jak w poniższym przepisie jest tylko 50 g cukru? Nie dało się go zjeść. Tym razem uważniej sprawdziłam ilość
cukru, przeglądając przepisy. Krem w tej tarcie cytrynowej jest bardzo dobry. Słodki,
cytrynowy, w smaku przypominający sernik. Ciasto kruche jest mięciutkie i bardzo smaczne. Dla lubiących kremy,
tarta cytrynowa to ciasto ideał. Dużo kremu w delikatniej, kruchej otoczce. Polecam.
185 g(1 1/4 szklanki)
mąki40 g(1/4 szklanki)
cukru pudru30 g (1/3 szklanki) mielonych
migdałów125 g zimnego
masła, pokrojonego1
żółtkomasa cytrynowa:1 łyżka startej
skórki cytrynowej125 ml ( 1/2 szklanki)
soku z cytryny5
jajek165 g (3/4 szklanki)drobnego
cukru250 ml (1 szklanka)
śmietanki kremówki(u mnie 48% double cream)
Mąkę,
cukier puder, mielone
migdały i
masło łączymy (mikserem lub palcami). Dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.Wałkujemy ciasto tak, aby wypełniło foremkę do tarty o średnicy 24 cm. Wypełniamy foremkę
ciastem, przycinamy brzegi, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 200 st C.Foremkę z
ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego
groch ceramiczny lub
ryż. Pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier i
groch, pieczemy dodatkowe 10 minut lub do momentu aż będzie lekko brązowe.W międzyczasie składniki na krem miksujemy i pozostawiamy przez 5 minut.Zmniejszamy temperaturę do 180 st C. Krem wylewamy na ciasto. Pieczemy 30 minut lub do momentu aż masa będzie lekko ścięta. Studzimy. Wstawiamy do lodówki. Serwujemy posypane
cukrem pudrem.Przepis z "The Complete Book of Cupcakes & Baking"