Wykonanie
Robienie czegoś dla gości ma to do siebie, że nie ma czasu na fotografowanie. A ponieważ
tarta zniknęła w całości zaraz po podaniu to mam dla Was tylko jedno zdjęcie.
Składniki na masę:- 150 ml
soku z cytryny (około 4
cytryny)- 200 ml
śmietanki kremówki 36%- 1/2 szklanki
cukru- skórka z 2
cytryn (pamiętajcie aby ją przegotować)- 5
jajekSkładniki na ciasto kruche:- 2 szklanki
mąki- 1 kostka zimnego
masła- 2 łyżki
cukru pudru- 2
żółtka- 2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Mąkę i
cukier puder przesiewam przez sitko. Dodaję
masło,
jajko i wyrabiam palcami aż zrobią się okruszki. Dodaję
jajko zmieszane z
sokiem z cytryny i formuje kule. Wałek owijam folią żeby ciasto się nie przyklejało. Wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Tak powstaje kruchy spód.
Jajka ubijam z
cukrem, dolewam
soku z cytryn i
śmietanę kremówkę. Na końcu dodaję
skórkę z cytryny. Mieszam mikserem wszystkie składniki, wylewam na upieczony kruchy spód i wsadzam do piekarnika na około 40 minut w 180 stopniach. Aby wierzch się nie przypalił przykrywam go folią aluminiową. Po upieczeniu tartę wsadzam na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można ją posypać
cukrem pudrem albo zwykłym i przy pomocy palnika skameralizować jej wierzch.