ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Do tego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :)
Średnica blaszki : 26 cm
Temp. pieczenia: 175 C
Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut
Składniki:
Ciasto kruche
200 g masła
1/3 szkl. cukru
4 żółtka
2 szkl. mąki
Masa cytrynowa:
skórka starta z 1 cytryny
1/3 szkl. soku z cytryny
1/2 szkl. cukru
4 całe jajka
śmietana kremówka 30%
Sposób przygotowania:
Masło z cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie)
Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy.
Na końcu dodajemy mąkę.
Wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia.
Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli )
Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/03/tarta-cytrynowa.html