Wykonanie
Czasem, jak złapie ochota na słodkie to się opanować nie idzie :) chyba każdy tak ma, a ten kto nie ma, to... szczęśliwym człowiekiem jest! ;) no dobra, zostajemy jednak przy tych, którzy takie nieodparte ochoty miewają - co wtedy co wtedy??? wtedy robi się szybki przegląd tego, co jest w domu, przeprowadza się małą kalkulację i ... szybko zabiera się za przygotowanie
ciasteczek cytrynowych, które zawsze ale to zawsze się udają!
Potrzebować będziemy:- 400g
mąki;- 240g
cukru;- 200g
masła;- całe
jajko;- 2
żółtka;-12 łyżeczek
soku z cytryn Limmi- szczypta
soli;- można dodać także kandyzowaną
skórkę cytrynową.Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, stopniowo mieszając aż utworzą jednolitą masę. Następnie formułujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, by następnie za pomocą foremki (lub np. szklanki) wycinać okrągłe
ciasteczka. Wycięte
ciasteczka kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15 min. SMACZNEGO!indexfood