ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówmasło 180 gramówsól 1 szczyptajajka 3 sztukżółtka 3 sztukcukier 1 szklanekcukier waniliowy 1 sztukskórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowychsok z cytryny 0,5 szklanekmasło 2 łyżek stołowychbiałka 3 sztukcukier 5 łyżek stołowychsól 1 szczyptaWykonanie:Z przesianej mąki, 180g masła, szczypty soli, 3 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Jajka i żółtka roztrzepać w garnku, dodać szklankę cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny oraz wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodać 2 łyżki masła i wymieszać.Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczona formę do tart. Obłożyć kremem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Białka ubić z cukrem (5 łyżek) i szczyptą soli. Piane rozłożyć na kremie i piec jeszcze 12 minut w 160 stopniach. Przed wyjęciem zostawić na 10 minut w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiach.Uwagi:Ciasto przed położeniem kremu cytrynowego można lekko podpiec, wtedy będzie bardziej kruche.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: