Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 180 gramów
sól 1 szczypta
jajka 3 sztuk
żółtka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowych
sok z cytryny 0,5 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
białka 3 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
sól 1 szczyptaWykonanie:Z przesianej
mąki, 180g
masła, szczypty
soli, 3 łyżek zimnej
wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jajka i
żółtka roztrzepać w garnku, dodać szklankę
cukru,
cukier waniliowy i
skórkę z cytryny oraz wlać
sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodać 2 łyżki
masła i wymieszać.Rozwałkowanym
ciastem wylepić natłuszczona formę do tart. Obłożyć kremem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Białka ubić z
cukrem (5 łyżek) i szczyptą
soli. Piane rozłożyć na kremie i piec jeszcze 12 minut w 160 stopniach. Przed wyjęciem zostawić na 10 minut w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiach.Uwagi:Ciasto przed położeniem kremu
cytrynowego można lekko podpiec, wtedy będzie bardziej kruche.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: