ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa tarta z bezą

Cytrynowa tarta z bezą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
masło 180 gramów
sól 1 szczypta
jajka 3 sztuk
żółtka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 0,5 łyżek deserowych
sok z cytryny 0,5 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
białka 3 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Z przesianej mąki, 180g masła, szczypty soli, 3 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Jajka i żółtka roztrzepać w garnku, dodać szklankę cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny oraz wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Dodać 2 łyżki masła i wymieszać.
Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczona formę do tart. Obłożyć kremem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Białka ubić z cukrem (5 łyżek) i szczyptą soli. Piane rozłożyć na kremie i piec jeszcze 12 minut w 160 stopniach. Przed wyjęciem zostawić na 10 minut w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiach.
Uwagi:
Ciasto przed położeniem kremu cytrynowego można lekko podpiec, wtedy będzie bardziej kruche.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9634/Cytrynowa-tarta-z-beza